Skip to main content

بیمه صادراتی؛ ضمانت کالا در کشور دیگر

 

بیمه صادراتی؛ ضمانت کالا در کشور دیگر

 

«اگر در مقصد آسیبی به کالای صادراتی وارد شود، صادرکننده متحمل ضرر مالی خواهد شد. به منظور جلوگیری از ضرر احتمالی، صادرکننده اقدام به اخذ بیمه‌نامه می‌کند تا کالای خود را در مقابل آسیب‌ها و صدمات فیزیکی محافظت کند.»

ملیکا ملک آرا، مولف و مشاور سازمانی در رابطه با فواید بیمه صادراتی و انواع آن با عصر اقتصاد به گفت‌وگو نشسته است که متن این مصاحبه را در ذیل می‌خوانید:

به بهانه روز بیمه و باتوجه به اینکه در صنعت صادرات محور فعال هستید، در خصوص اینکوترمز ۲۰۲۰ و تفاوت اصلی آن با اینکوترمز ۲۰۱۰ از دیدگاه بیمه‌ای توضیح دهید که چه مواردی تغییر کرده است؟

اتاق بازرگانی بین‌المللی ICC (International Chamber of Commerce) به منظور سهولت در فرآیندهای تجارت بین‌المللی، اقدام به انتشار مجموعه‌ای از اصطلاحات اینکوترمز کرد که اصطلاحات بین‌المللی بازرگانی نامیده می‌شود.

اینکوترمز ۲۰۲۰ به موضوعات مختلفی درباره حمل‌ونقل کالا از فروشنده به خریدار می‌پردازد و موضوعات مختلفی را معین می‌کند، از جمله اینکه چه زمانی محموله از فروشنده به خریدار منتقل شود، چه مسئولیت‌هایی بر عهده کدامیک از طرفین معامله است، یا اینکه کدامیک از طرفین مسئولیت پرداخت کدام هزینه‌ها را برعهده دارد.

به عنوان مثال کدام طرف باید عهده‌دار هزینه بیمه باشد؛ به بیان دیگر، اینکوترمز ۲۰۲۰ تعیین می‌کند که مسئولیت‌ اقدامات گوناگون فعالیت‌هایی نظیر بیمه، اخذ پروانه صادرات و واردات، حمل‌ونقل، لجستیک بر عهده کدامیک از طرفین معامله است.

تفاوت اصلی بین اینکوترمز ۲۰۲۰ و اینکوترمز ۲۰۱۰ در سه مورد اصلی است  که یکی از آن موضوعات مربوط به بیمه است. بیمه حمل‌ونقل، برای قانون CIP  (Carriage Paid to)به معنای حمل و بیمه پرداخت است؛ همچنین سطح پوشش مورد نیاز (به غیر از مواردی که در توافقنامه، موضوع دیگری تعیین شده باشد) کلاس (A) در نظر گرفته شده است که سطح پوشش بالاتری از سطح پوشش بیمه کلاس (C) در اینکوترمز ۲۰۱۰ است. تغییری در قانون CIF صورت نگرفته و در سطح پوشش بیمه کلاس (C) باقی مانده است.

بیمه صادراتی یکی از موضوعاتی است که همواره تجار و فعالان اقتصادی بین‌المللی در خصوص آن ابهاماتی دارند. چه تعریفی می‌توان از بیمه صادراتی مطرح کرد و دارا بودن آن چه اهمیتی دارد؟

اگر در مقصد آسیبی به کالای صادراتی وارد شود، صادرکننده متحمل ضرر مالی خواهد شد. به منظور جلوگیری از ضرر احتمالی، صادرکننده اقدام به اخذ بیمه‌نامه می‌کند تا کالای خود را در مقابل آسیب‌ها و صدمات فیزیکی محافظت کند. اگر حمل کالاها از طریق دریا صورت گیرد، این بیمه به عنوان بیمه‌ بار دریایی شناخته می‌شود.

در صورت حمل هوایی از اصطلاح بیمه بار هوایی استفاده می‌شود. در دنیا عبارت «بیمه صادرات» برای هر دو اصطلاح مورد استفاده قرار می‌گیرد و مقررات مربوط به آن‌ها معین است.

به طور کلی «بیمه‌های حمل‌ونقل وارداتی، صادراتی و ترانزیت» براساس مبدأ و مقصد آن‌ها از یکدیگر تفکیک می‌شوند. «بیمه‌های حمل‌ونقل صادراتی» بیمه‌هایی هستند که مبدأ آن‌ها ایران و مقصد نیز یک کشور خارجی است.

بیمه صادرات، از عقودی است که هیچ کدام از طرفین حق فسخ آن را ندارند و نحوه محاسبه مبلغ حق بیمه حمل‌ونقل صادراتی، طبق مولفه‌های سیاسی و تجاری کشور خریدار، نحوه پرداخت، شرایط اعتبار و تاریخ سررسید دریافت وجه با یکدیگر متفاوت است. همچنین از طریق این بیمه، رابطه حقوقی بین بیمه‌گزار و بیمه‌گر، و شرایط تعهدات تعیین می‌شود.

دو دلیل اصلی برای بیمه صادراتی مطرح است که یکی از منظر حقوقی است و دیگری از منظر تجاری. از منظر حقوقی این نکته حائز اهمیت است که به نمایندگی‌های ترخیص و حمل‌ونقل، مقامات حمل‌ونقل بندری، گمرکی و… واسطه‌ می‌گویند و مسئولیت حقوقی واسطه‌ها محدود است.

واسطه‌ها کالا را در مراحل مختلف مدیریت می‌کنند و اگر خسارت ناشی از حوادث، از حیطه اختیار آن‌ها خارج باشد و یا علیرغم مراقبت آن‌ها، خسارتی صورت گیرد هیچ مسئولیتی را برعهده نخواهند گرفت.

به همین دلیل است که بانک‌ها نیز برای محافظت از منافع مالی خود، در زمان تأمین مالی پس از حمل‌ونقل، اصرار به پوشش بیمه صادراتی دارند.

از منظر دوم یعنی منظر تجاری نیز باید اذعان شود که احتمال دارد به محض آسیب به کالا، واردکننده پرداخت خسارت را قبول نکند، در حالی که ممکن است ضرر وارد شده، فقط برای حمل کالا نباشد، بلکه از دست دادن سود را نیز شامل شود. لذا همواره بیمه ها صادراتی می توانند به عنوان پشتوانه‌ای برای اطمینان خاطر از فرایند صادرات مدنظر قرار گیرند.

با توجه به اهمیت بیمه‌های صادراتی و لزوم دارا بودن آن برای فعالان اقتصادی بین‌المللی، این بیمه‌ها چه انواعی دارند و به چه گروه‌‌هایی تقسیم می‌شوند؟

هریک از بیمه‌نامه‌ها دارای شرایط و مقررات مخصوص به خود است و برای هر یک از کالاهای صادراتی متفاوت است . بیمه‌های صادراتی دارای انواع مختلفی است که عبارتند از:

“بیمه اعتبار صادرات” در توضیح باید اذعان شود که فعالان اقتصادی مجبور نیستید به دلیل ترس از شکست، از سودهای تجارت صرفنظر کنند. لذا، این بیمه، فرصتی می‌دهد تا با ارائه اطلاعاتی در مورد سوابق اعتبار خریدار و گزارش تاریخچه مالی عمومی‌، بتوان جلوی ریسک هایی مانند عدم پرداخت وجه کالا توسط خریدار را مدیریت کرد.

بنابراین بیمه‌گر متعهد می‌شود که توانایی خریدار را در پرداخت تأیید کند و احیاناً اگر معامله با ضرری مواجه شود، بیمه‌گر ۸۰ الی ۹۰ درصد از کل هزینه بدهی را پرداخت می‌کند.

نوع دیگر “بیمه دریایی” است  که فقط شامل کالاهای صادراتی که از طریق دریا حمل می‌شوند نخواهد شد و از زمان ترک کالا از سوی تأمین‌کننده تا مادامی که به خریدار تحویل داده می‌شود، پوشش مطلوبی برای کالاها فراهم می‌کند.

از دیگر انواع این بیمه‌ها می‌توان به “بیمه ریسک سیاسی” اشاره کرد که مناسب بازرگانانی است که با اقتصادهای نوظهور سروکار دارند. این کشورها مستعد دخالت مقامات دولتی هستند که در نهایت منجر به مصادره کالا یا عدم پرداخت هزینه برای آن‌ها می‌شود.

این‌ دولت‌ها، ناخواسته قوانینی را تصویب می‌کنند که می‌تواند سبب مسدود کردن کانال‌های عادی انتقال پول به خارج از کشور یا حتی مصادره دارایی‌های تجاری شود.

 “بیمه تبدیل ارز” از دیگر بیمه‌های کاربردی است. یکی از عواملی که منجر به ضرر و زیانی تجار در سطح بین‌المللی می‌شود، ضرر تبدیل ارز است . گاهاً این موضوع در آغاز یک معامله در جریان است  اما پس از مدتی به طور کامل تغییر می‌کند. این نوع از بیمه صادراتی سبب کاهش هرگونه خسارت ناشی از تأثیر منفی حرکت ارز خواهد شد.

“بیمه‌نامه سرمایه‌گذاری” همانگونه که از نام آن مشخص است، اصل و سود سرمایه‌گذاری میان‌مدت و بلندمدت سرمایه‌گذار ایرانی را در کشورهای هدف، تحت پوشش قرار می‌دهد. “بیمه‌نامه خرید دین اسناد صادراتی” نیز به منظور پوشش ریسک عدم بازپرداخت وجه اسناد صادراتی که به منظور خرید دِین، به وسیله صادرکننده ایرانی به بانک عامل کشور ارائه می‌شود، صادر می‌گردد. براساس این بیمه‌نامه، در صورت عدم پرداخت وجه توسط خریدار خارجی، خسارت به بانک خریدار اسناد پرداخت می‌شود.

یکی دیگر از بیمه‌های صادراتی مهم”بیمه‌نامه صدور خدمات فنی و مهندسی” است که طرح‌ها و پروژه‌های ساختمانی‌ای که توسط پیمانکاران یا شرکت‌های مهندسی ایرانی در سایر کشورها اجرا می‌شود و همچنین خدمات فنی و مهندسی ارائه شده از سوی آن‌ها در خارج از کشور را در مقابل ریسک‌های سیاسی و تجاری تحت پوشش قرار می‌دهد.

درصورتی که در اثر بروز هریک از ریسک‌های تحت پوشش صادرکننده کشور ایران، خدمات فنی و مهندسی، موفق به دریافت مطالبات خود از کارفرماهای خارجی نشود، صندوق ضمانت صادرات بر اساس بیمه‌نامه صادره نسبت به جبران خسارت وارده به صادر کننده اقدام خواهد کرد.

از دیگر بیمه نامه‌های مهم “بیمه‌نامه کل گردش صادرات” است که معمولاً مدت اعتبار آن یک‌ساله است  و تمامی صادرات فعالان اقتصادی به کشورهای دیگر را در برابر ریسک‌های سیاسی و تجاری تحت پوشش قرار می‌دهد.

از دیگر بیمه‌های کاربردی می‌توان به “بیمه بلااثر شدن قرارداد صادراتی” اشاره کرد. در اثر بروز هریک از ریسک‌های تحت پوشش، خسارت وارد شده به صادرکننده کشور ایران، به شرط اینکه بروز خسارت ناشی از قصور او در ایفای تعهداتش نباشد، جبران خواهد شد.

این نکته را نباید از خاطر برد که بیمه صادرات کالا، به منظور جلوگیری از خسارت‌های احتمالی که ممکن است سبب ضرر و زیان صادرکنندگان ‌شود، ایجاد شده‌ است. رای اعتبار سنجی صادرات محصولات خود می تواند از خدمات صندوق ضمانت صادرات ایران استفاده کنید. شرکت ایده کارگزار رسمی صندوق ضمانت صادرات ایران می باشد.

صندوق ضمانت صادرات ایران به عنوان مرجع رسمی و دولتی اعتبار سنجی و اعتبارسنجی صادرات در کشور ایران می باشد.

……………………………………………………………………………………………………………………………..

درباره موسسه تحقیقات بازاریابی ایده بیشتر بدانیم!

شرکت ایده سازان بازار فردا به شماره ثبت ۵۹۴۸۶۴، که به اختصار ” موسسه تحقیقات بازاریابی ایده ” نامیده می شود، کار خود را از سال ۱۳۹۴ بصورت حرفه ای شروع کرد؛ لازم به ذکر است شرکت تحقیقات بازار ایده دارای دو مجوز دولتی از مرکز آمار ایران وابسته به سازمان برنامه و بودجه برای اجرای فعالیت های تحقیقات بازار و همچنین صندوق ضمانت صادرات ایران وابسته به وزارت صنعت معدن و تجارت برای تکمیل پرونده های اعتبارسنجی مشتریان صادراتی است. این شرکت تحقیقات بازاریابی در ابتدای امر فقط در حوزه اجرای پروژه های تحقیقات بازار میدانی و بیشتر از نوع تحقیقات کمی فعال بود؛ در سال ۱۳۹۷ همزمان با تاسیس شرکت تحقیقات بازاریابی ایده، فعالیت های تحقیقاتی خود را در حوزه های داخلی و برون مرزی نیز گسترش داد. موسسه تحقیقات بازاریابی ایده در طول ۸ سال گذشته پروژه های میدانی و عملیاتی متعددی را در حوزه داخلی و همچنین خارجی انجام داده است؛ در این بین در طی سال های گذشته بخشِ کلینیک مشاوره کسب و کار ایده نیز با تمرکز بر سه حوزه آموزش، مشاوره و نظارت بر پروژه های بازاریابی صادراتی فعالیت داشته است. مدیریت گروه تحقیقات بازاریابی ایده بر عهده آقای دکتر بزاززاده است؛ ایشان سوابقی درخشان در حوزه صادرات به کشورهای امارات متحده عربی(دبی)، عراق، عمان و برخی از کشورهای عربی و آفریقایی دارند. لازم به ذکر است این شرکت در شهرهای تهران و دبی دفتر کار تحقیقات بازاریابی دائم  و رسمی دارد.

شرکت های تحقیقات بازار و تحقیقات بازاریابی زیادی در ایران فعال هستند؛ اما کمتر شرکت تحقیقات بازاریابی را می توان در ایران یافت که در عرصه بین المللی نیز فعال باشد؛ با توجه به سوابق درخشان تیم شرکت تحقیقات بازاریابی ایده در کشورهای عربی و آفریقایی در سال های قبل، می توانید از خدمات این مجموعه به عنوان مجری پروژه های تحقیقات بازاریابی خود در حوزه داخلی و صادراتی استفاده کنید. با توجه به حضور دائمی شرکت ایده سازان بازار فردا در کشورهای عربی و آفریقایی و همچنین داشتن یک آفیس دائم در شهر دبی، امکان اجرای انواع پروژه های تحقیقاتی، از محاسبه Market Size گرفته تا Brand Awareness برای این شرکت آسان می باشد.

بدون شک کشور امارات متحده عربی و به طور خاص شهر دبی، هاب اقتصادی منطقه خاورمیانه است؛ از اینرو اجرای انواع پروژه های تحقیقات بازاریابی در این منطقه برای شروع امر صادرات می تواند کمک شایانی به واحدهای تولیدی، صنعتی و خدماتی کشور در عرصه بین الملل بنماید. روش کار شرکت تحقیقات بازاریابی ایده در امر اجرای پروژه های تحقیقات بازار به دو بخش Desk Research و تحقیقات بازار میدانی تقسیم می گردد. در بخش اول بعد از یک جلسه مشاوره ابعاد مسئله و نیاز شما به بحث بازاریابی و تحقیقات بازار مشخص می گردد و بعد از تکمیل فایل RFP در قالب یک بازه زمانی ۵ الی ۱۰ روزه یک Desk Research حرفه ای برای فروش محصول شما انجام خواهد گرفت؛ در صورتی که نتایج بخش اول رضایت بخش بود وارد فاز دوم که همان تحقیقات بازار میدانی می باشد خواهیم شد. در فاز دوم بر اساس پراکندگی جغرافیایی مشتریان هدف در سطح بازار دبی و یا هر کشور عربی و یا آفریقایی، طول مدت زمان اجرایی پروژه و همچنین هزینه های عملیاتی آن محاسبه و به شما اعلام خواهد شد. برای آگاهی از فرایند اجرایی پروژه های تحقیقات بازار صادراتی با شماره واتس اپ ۰۰۹۷۱۵۶۱۵۴۴۱۷۷ تماس حاصل فرمایید.

تیم تحقیقاتی شرکت تحقیقات بازار ایده در داخل کشور نیز قوی می باشد و با در اختیار داشتن پرسشگران آموزش دیده خود در تمامی استان های کشور امکان اجرای انواع پروژه های پایش، آمارگیری و پرسشگری در حوزه های مختلف تحقیقات بازار و تحقیقات بازاریابی را دارد. با عنایت به اینکه تمرکز اصلی موسسه تحقیقات بازاریابی ایده بر روی صنایع بزرگ، متوسط و کوچک کشور می باشد بنابراین اکثر پروژه های اجرا شده در حوزه صنایع روغن موتور، قیر، فولاد، پتروشیمی، انواع مواد غذایی و خوراکی، برق و الکتریک، فرش، مبلمان، صنعت ساختمان، کاشی و سرامیک، انواع مواد آرایشی و بهداشتی و شوینده و سایر صنایع فعال در کشور بوده است.

در انتها باید به این امر اشاره بکنیم که موسسه تحقیقات بازاریابی ایده به عنوان کارگزار و نماینده رسمی صندوق ضمانت صادرات ایران وابسته به وزارت صنعت، معدن و تجارت، توانایی راهنمایی شما برای اجرای انواع پروژه های تامین منابع مالی صادراتی، اعتبارسنجی خریداران خارجی، ارائه انواع پوشش ها و تضمین های دولتی فروش صادراتی بر اساس اعتبار و ضمانتنامه های مبتنی بر قرارداد را دارد. شایان ذکر است این صندوق با همکاری سازمان جهانی آنکتاد، به عنوان تنها شرکت بیمه اعتبار صادراتی وابسته به وزارت صنعت، معدن و تجارت در سال ۱۳۵۲ تاسیس گردیده و به پشتوانه حمایت های مالی دولت و مجلس شورای اسلامی تاکنون بیش از ۲۵ میلیارد دلار در قالب انواع پوشش برای ریسک های سیاسی و تجاری صادرات و انواع ضمانتنامه های اعتبار ریالی و ارزی، به صادرکنندگان کالاها و خدمات و همچنین تولیدکنندگان و سرمایه گذاران ایرانی کمک کرده است. لذا ما در دپارتمان خدمات برون مرزی خود این توانایی را داریم که در کنار سایر خدمات تخصصی تحقیقات بازاریابی، به صادرکنندگان و تولیدکنندگان کشور عزیزمان کمک نماییم تا مشتریان خارجی خود را اعتبارسنجی نموده و با حمایت یک سازمان دولتی با کمترین ریسک ممکن، کالا و یا خدمت خود را صادر کنند و در صورتی که متحمل خسارت شدند بنا به نوع خسارت وارده و بعد از بررسی های واحد خسارت صندوق ضمانت صادرات ایران، بین ۹۰ الی ۹۵ درصد خسارت خود را از این صندوق دولتی دریافت نمایند.

شماره تماس جهت مشاوره!