نمونه گیری و آمار
اصول نمونه گیری
هنگامی که درباره گروهی از افراد تحقیقات بازار می کنید، به ندرت امکان جمع آوری داده از هر فرد در آن گروه وجود دارد. در عوض، شما یک نمونه را انتخاب می کنید. نمونه، گروهی از افراد است که در تحقیقات بازار شرکت خواهند کرد. برای نتیجه گیری معتبر از نتایج خود، باید به دقت تصمیم بگیرید که چگونه نمونه ای را انتخاب کنید که نماینده کل گروه باشد. به این روش نمونه گیری می گویند. دو نوع اصلی از روشهای نمونهگیری وجود دارد که میتوانید در تحقیقات بازار خود از آنها استفاده کنید:
- نمونهگیری احتمالی شامل انتخاب تصادفی است که به شما امکان میدهد استنباط آماری قوی درباره کل گروه داشته باشید.
- نمونه گیری غیر احتمالی شامل انتخاب غیر تصادفی بر اساس راحتی یا معیارهای دیگر است که به شما امکان می دهد داده ها را به راحتی جمع آوری کنید.
شما باید به وضوح توضیح دهید که چگونه نمونه خود را در بخش روش شناسی مقاله یا پایان نامه خود انتخاب کرده اید و چگونه به حداقل کردن سوگیری تحقیقات بازار در کار خود نزدیک شده اید.
وقتی در مورد اصول نمونه گیری با افراد جدید استخدام شده در تحقیقات بازار بحث می کنیم که هیچ آموزشی در این زمینه ندیده اند، خوب است از آنها بخواهیم به این سوال فکر کنند: «۳۳۰ میلیون نفر در ایالات متحده وجود دارد. اگر بخواهیم بدانیم که هر روز صبح چند نفر صبحانه می خورند، باید با چند نفر مصاحبه کنیم تا پاسخ قابل اعتمادی به دست آوریم؟» محقق تحقیقات بازاری که به تازگی وارد این حیطه کاری شده است ممکن است به طور حسی فکر کند که باید با نسبت خاصی از جمعیت – مثلاً ۱۰ درصد – مصاحبه کنیم. با این حال، اگر بخواهیم تحقیقات بازار را در چنین جمعیت بزرگی انجام دهیم، باید با ۳۳ میلیون نفر مصاحبه کنیم. همانطور که ما در این مورد فکر می کنیم، ممکن است به این نتیجه برسیم که این امر بسیار زیاد و غیر ضروری خواهد بود. پس جواب چیست؟
اغلب مردم متعجب می شوند وقتی متوجه شوند که می توان از یک نمونه نسبتاً کوچک به یک پاسخ دقیق خطاب به یک جمعیت بزرگ دست یافت. در کشوری مانند ایالات متحده، میتوانیم به طور تصادفی تنها با ۲۰۰۰ نفر مصاحبه کنیم و تعیین کنیم که نتایج ما در حدود ۲.۲ درصد از آنچه که اگر سرشماری کل جمعیت را انجام میدادیم، کشف میکردیم، خواهد بود. حداقل میتوانیم ۹۵ درصد مطمئن باشیم که اینطور خواهد بود. امکان مصاحبه با تعداد کمی از افراد و به دست آوردن چنین نتیجه قابل اعتمادی برای محققان تحقیقات بازار که زمان یا منابع لازم برای انجام یک سرشماری را ندارند، بسیار ارزشمند است.
چیزی که ممکن است گیج کننده باشد، گسترش دادن این سوال در جوامع دیگر است. به عنوان مثال، اجازه دهید اکنون بپردازیم به همین سوال در ایرلند که در آن ۵ میلیون نفر جمعیت دارد. برای تعیین تعداد افرادی که در آن کشور صبحانه می خورند، به چه حجمی از نمونه نیاز داریم؟ به طور ناخودآگاه و از روی حس هایمان تصور می کنیم که از آنجایی که جمعیت بسیار کوچکتر است، اندازه نمونه می تواند به همان اندازه کاهش یابد. با این حال، پاسخ این است که ما هنوز باید به طور تصادفی با ۲۰۰۰ نفر مصاحبه کنیم تا نتیجه ای حاصل شود که در صورت انجام سرشماری (دوباره در سطح اطمینان ۹۵ درصد) + یا ۲.۲- درصد باشد. از این مقدمه کوتاه، متوجه خواهید شد که نمونه اندازه مطلق است که صحت نتایج یک سوال را تعیین می کند، نه نسبتی که نمونه از کل جامعه است.
تئوری نمونه گیری بسیاری از محققان بالقوه تحقیقات بازار را می ترساند. فرمول ها و علوم بسیار زیادی وجود دارد که باید از آنها استفاده کنند. مطمئناً، محقق تحقیقات بازار به درک خوبی از چگونگی انتخاب یک نمونه قوی نیاز دارد، اما در حقیقت، به ندرت به ریاضیات سخت نیاز پیدا خواهد کرد. نرم افزار های استاندارد موجود و همکاران آمارگیری این کار سنگین را انجام خواهند داد. خوانندگانی که می خواهند جنبه ریاضی موضوع برای آنها مشخص شود، باید یکی از کتاب های متعددی را که به این موضوع اختصاص داده شده است، بخوانند. در این فصل، ما به طور عملی در مورد چگونگی و چرایی انتخاب نمونه ها به روشی که انجام میدهیم صحبت خواهیم کرد.
نمونه گیری که در بازارهای مصرفی انجام میشود، بسیار متفاوت از نمونه گیری در بازارهای تجاری-به-تجاری است. هر کدام را جداگانه نمونه گیری خواهد شد.
جمعیت در مقابل نمونه
ابتدا باید تفاوت بین جامعه و نمونه را درک کنید و جامعه هدف تحقیقات بازار خود را شناسایی کنید.
- جمعیت کل گروهی است که می خواهید درباره آن نتیجه گیری کنید.
- نمونه، گروه خاصی از افراد است که داده ها را از آنها جمع آوری خواهید کرد.
- جمعیت را می توان بر اساس موقعیت جغرافیایی، سن، درآمد یا بسیاری از ویژگی های دیگر تعریف کرد.
جمعیت در مقابل نمونه ها می تواند بسیار گسترده یا کاملاً محدود باشد: شاید بخواهید در مورد کل جمعیت بزرگسال کشور خود استنباط کنید. شاید تحقیقات بازار شما بر روی مشتریان یک شرکت خاص، بیماران با شرایط سلامت خاص یا دانش آموزان یک مدرسه متمرکز باشد. مهم است که جمعیت هدف خود را با توجه به هدف و موارد عملی پروژه خود به دقت تعریف کنید.
اگر جمعیت بسیار بزرگ، از نظر جمعیتی مختلط و از نظر جغرافیایی پراکنده باشد، ممکن است دسترسی به یک نمونه معرف مشکل باشد. فقدان نمونه معرف اعتبار نتایج شما را تحت تأثیر قرار می دهد و می تواند منجر به سوگیری های تحقیقات بازار متعدد، به ویژه سوگیری نمونه گیری شود. اجرای انواع پروژه های ریتل آدیت تحقیقات بازاریابی و فوکس گروپ و محاسبه اندازه بازار و سهم بازار رقبا و اجرای پروژه های تحقیقات بازاریابی صادراتی و داخلی در تمام شهرهای ایران